Kastrering

Att kastrera eller inte, det är frågan...

HUND–  I naturen är den hormonbundna driften viktig, det är ju den som ser till att en ny generation föds, men som sällskapshund är det helt andra krav som ställs. Stridsviljan och konkurensen hanhundar emellan och tikens löpcykel med löp och skendräktighet går inte alltid ihop med djurägarens önskemål och uppfostrings-ambitioner. Generellt sett är en tidigt kastration från ca 6 månaders ålder att föredra, både ur medicinsk- och beteendesynpunkt

Tik

Vid kastrering av en tik tas livmoder och äggstockar bort och därmed slipper man löpperioder och skendräktigheten som kan vara besvärlig för vissa tikar. De medicinska fördelarna är för tiken att man minskar risken för juvertumörer och kastrerar man före tikens första löp försvinner risken nästan helt. Man tar även bort risken för livmodersinflammation som är vanligt hos tikar från medelåldern.

Hane

För många hanhundar är tikar som löper i grannskapet ett stort problem, dom slutar att äta och ylar. Även ”hanhundsaggresion” kan vara ett stort problem.

Kastrering av hanhund innebär att testiklarna tas bort och är ett relativt enkelt ingrepp. Efter en kastration brukar problem med löptikar försvinna, ”hanhundsaggresion” är svårare men med rätt träning efter kastration brukar det gå bra.

Andra fördelar med att kastrera just hanhundar som inte skall gå i avel är att man kan motverka ytterligare hormonella problem som kan bli besvär på ålderns höst. Tex. Analdenom – som egentligen är en slags godartad tumörform, men pga att de sitter dumt till runt analöppningen och ofta lätt börjar att blöda, kan dessa små knölar ge hunden problem.

Perinealbråck är ett annat hanhundsproblem – där vävnaden ffa underliggande muskulatur kring ändtarmen har blivit försvagad och inte riktigt håller. Ändtarmen kan då hamna i ett anorlunda läge och ge tex. problem såsom smärta och symtom på förstoppning vid avföring.

Förhudskatarrer som kan vara ett återkommande lidande både för hund och ägare, blir oftast bättre efter en kastration.

När hunden är kastrerad har den lättare att gå upp i vikt, men med ett foder där man sänkt kaloriinnehållet och en kontrollvägning då och då behöver det inte bli ett problem.

Tikar kan drabbas av urininkontinens. Detta kan oftast behandlas framgångsrikt.

VACCINATION

Vi har endast bokade besök. Ring oss på telefon för att boka ditt vaccinationsbesök eller boka online.